5 essentielle overvejelser, man skal have styr på, inden man påbegynder en videoproduktion

Alle virksomheder ønsker at få det maksimale ud af deres video- og filmproduktion. Det er spild af investering, ressourcer og tid ikke at have helt styr på, hvad man ønsker, at produktionen af video og film skal skabe af resultater. Vi ønsker på lige fod med vores kunder, at vores arbejde har en mærkbar og positiv effekt, der lever op til både forventninger og potentiale. Derfor har vi udarbejdet et overvejelsesskema bestående af 5 centrale spørgsmål og overvejelser, der tager fortællingen til næste niveau. Lad os kigge nærmere på de fem overvejelsesspørgsmål!

1: Hvad er formålet?

Formålsbeskrivelsen er ekstremt vigtigt at have fokus på fra starten. Et formål er ikke blot, at en video skal være lækker og tiltalende. Når vi snakker formål, anskuer vi tingene fra helikopter-perspektivet. Ønsker vi at producere en video, der kan skabe en større forståelse for, hvordan vi gerne ”redde verden”, eller hvordan vi rekrutterer flere medarbejdere. Måske ønsker vi at udbrede kendskabet til, hvordan en virksomhed eller organisation fungere, fordi vi oplever, at mange interessenter ikke har den rigtige forståelse for, hvordan I arbejder og hvad der gør jer unikke? Alt vi laver omkring en filmproduktion, skal understøtte det definerede formål. Hvis vi ikke formår det, har vi essentielt fejlet i vores strategi.

2: Hvad ønsker vi at opnå?

Her begynder vi at komme længere ned i niveau og fokusere mere konkrete. Måske ønsker vi at producere en video, vi kan bruge til at præsentere vores virksomhed over for mulige kunder. Måske ønsker vi fortællinger, der kan forbedre rekruttering. Måske ønsker vi video og film, der kan sætte nye ansatte bedre ind i virksomhedens DNA og kommunikere den ultimative value proposition eller purpose. Vi hører ofte, at virksomheder gerne vil udbrede kendskab til, hvad de ”egentlig” laver. I modsætning hertil, kan andre virksomheder have et ønske om at få produceret en produktorienteret video, der belyser en række funktionaliteter på produktet. To forskellige videoproduktioner, der kræver to forskellige fortællermæssige tilgange.

3: Hvad ønsker vi at fortælle?

Her fortsætter vi med at konkretisere vores overvejelser i forhold til indhold i de video- fortællinger der skal produceres. Ønsker vi at skabe en fortælling, der afspejler og kommunikere den forandring og udvikling, virksomheden går igennem? Ønsker vi at vise, hvad det egentlig er, vi arbejder med, og hvordan vi hjælper andre kunder gennem vores arbejde? Eller ønsker vi at fortælle om, hvordan vi arbejder med bæredygtighed, CSR eller medarbejderpolitk? Uanset hvad vi ønsker at fortælle, så skal vi altid være opmærksomme på, at formålsbeskrivelsen danner rammen om den ultimative vision for film- og videoproduktionen.

4: Hvem er vores centrale målgruppe?

Her begynder vi at fokusere på modtageren. Enhver form for god kommunikation er formet efter modtageren og vores indsigt ind i modtagerens præferencer. Kommunikere vi til personer, med en specifik teknisk indsigt og viden? Kommunikere vi bredt og oplysende på tværs af målgrupper og personaer? Det er nogle af de overvejelser, der spiller ind, når vi skal vurdere og forme de rette budskaber i en video eller filmproduktion. Det kan også være, at der er to forskellige målgrupper af tage hensyn til. Typisk kan vi høre fra vores kunder, at de ønsker at kommunikere til folk med teknisk viden. Men at det heller ikke gør noget, at vi kommunikere til personer, der ikke er lige så dybt inde i et emne, som de personer med en dybere indsigt. Derfor giver det meget god mening at definere både primære og sekundære målgrupper.

5: Hvordan ønsker vi at distribuere indholdet?

Inden vi overhovedet går i gang med videoproduktionen er vi selvfølgelig nødt til at vide, hvordan videoen skal distribueres, da det har en specifikt impact i forhold til stil, klipning, varighed og fokus i videoen. Der er forskel på, om videoen skal kunne fungere på sociale medier og skære ind til benet, eller om videoen bruges til on-boarding af nye medarbejdere. Fælles for de fleste videoproduktioner er imidlertid, at de skal kunne leve på hjemmeside, sociale medier og fysiske fremvisninger. Ofte versionere vi vores produktioner, så de kan operere på tværs af kanaler og medier.